In Frankrijk en Duitsland zijn de laatste jaren veel tankstations overgestapt op de brandstof E10. Het is aan te raden om de brandstof alleen te gebruiken als uw auto daar geschikt voor is. E10 bestaat uit 90% fossiele brandstof en maximaal 10% ethanol. Ethanol kan sommige auto’s aantasten.

Via deze link kunt u zien of uw auto geschikt is om E10 te tanken.

Indien u twijfelt of uw auto geschikt is voor het tanken van E10, neem dan contact met ons op.

5 vragen over brandstof E10:

1. Wat is E10 nou eigenlijk precies?
E10 is een mengsel van tenminste 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. Het idee erachter is dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert, zonder dat auto’s massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens is de bekende Euro95 vaak feitelijk E5. Al jaren wordt daarin maximaal vijf procent ethanol bijgemengd. Dit heeft nog nooit tot problemen geleid.

2. Is E10 echt slecht voor de auto?
Het gros van de auto’s zou probleemloos op E10 moeten kunnen rijden. Zo’n 10% van de auto’s kan problemen krijgen doordat de ethanol sommige rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen en soms ook aluminium, aantast. Is uw auto niet geschikt voor E10? Kies dan altijd de gewone Euro 95 of de premiumbrandstof, bijvoorbeeld SuperPlus 98.

3. Is de E10 check te vertrouwen?
De gegevens over de auto’s die in de E10 check zijn opgenomen zijn afkomstig van gegevens die de ACEA – de Europese overkoepelende organisatie van autoproducenten – beschikbaar heeft gesteld en uit informatie van de officiële Nederlandse importeurs.

4. E10 is dan wel goedkoper maar het zou ook minder zuinig zijn dan normale benzine. Klopt dat?
Ja, het verbruik stijgt wel iets. De energie-inhoud van ethanol ligt net wat lager en de motor heeft er daardoor dan ook net wat meer van nodig. Uit onderzoek weten we dat het verbruik met 1,5% toeneemt. De hoogte van dat percentage is overigens ook afhankelijk van de conditie van de motor en de rijstijl en -omstandigheden.

5. Komt E10 ook in Nederland?
Sinds januari 2011 mag E10 in Nederland worden verkocht. Maar op een enkele pomp na die het nu al levert, zal E10 pas vanaf 2014 op grotere schaal aangeboden worden. De brandstof zal ook als zodanig aangeduid worden, er komt een speciaal E10 label. E10 zal in ons land náást Euro 95 verkocht worden en niet zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, in plaats van. Iedereen die dat wil kan dus gewoon het vertrouwde Euro 95 blijven tanken. Ook de premiumbrandstof blijft natuurlijk gewoon verkrijgbaar.

© WUCO AUTO'S
Disclaimer   |   Privacyverklaring   |   Cookiebeleid   |   Webdesign: Vindingrijck

logo-footer logo-footer

BLIJF OP DE HOOGTE:      

AFSPRAAK MAKEN