Elk rubberproduct, dus ook een band, is onderhevig aan veroudering. Banden verouderen zelfs wanneer ze nooit of incidenteel gebruikt zijn (denk aan caravan- en reservebanden). Ook als de banden nog voldoende profiel hebben, kunnen ze wel beschadigd zijn of door veroudering droogtescheurtjes vertonen. Hieronder staan 4 verschillende voorbeelden waaruit blijkt dat de banden vervangen moeten worden. Iedere methode is eenvoudig uit te voeren en geeft u een beter inzicht in hoeverre de band aan vervanging toe is.

1. Banden vervangen bij een te kleine profieldiepte

Wanneer banden een te kleine profieldiepte krijgen dienen ze vervangen te worden. Gladde banden zijn niet geschikt voor uw auto. Slijtage-indicatoren in de lengtegroeven van uw band waarschuwen u als de profieldiepte onvoldoende is. Bij een profieldiepte van 1.6 mm of minder worden deze goed zichtbaar. Bent u bij dit aantal millimeters dan bent u eigenlijk al te laat. In Nederland is het wettelijk verplicht om een band te hebben met een minimale profieldiepte van 1.6 mm voor goedkeuring van uw APK. Wij raden daarom ook aan uw band tijdig te vervangen. Heeft u zomerbanden dan adviseren wij vervanging bij 2 mm profiel, betreft het zeer brede banden dan is 3 mm de ondergrens. Vindt u het toch lastig om te bepalen of uw band versleten is, dan kan dit een makkelijke manier zijn om u te helpen. Pak een 1 euro muntstuk en steek het in de lengtegroeven van uw band. Zodra het gouden randje zichtbaar wordt is uw profieldiepte onvoldoende en zult u uw band tijdig moeten vervangen.

2. Banden vervangen door ouderdom/scheuren
Een band kan tekenen van ouderdom vertonen. Dit is te herkennen aan scheuren in de zijkant van de band. Wanneer het rubber uitgedroogd en versleten aanvoelt. De maximale levensduur van een autoband is ongeveer 10 jaar. Daarna moeten banden vervangen worden. Bij zonnige en warme weersomstandigheden is de levensduur vaak korter. Wilt u graag weten hoe oud uw band is, check dan de DOT code. Deze vindt u op de zijkant van de band.


3. Banden vervangen door schuine slijtage

Wanneer het midden van de band nog voldoende profiel heeft maar de zijkant onvoldoende of andersom dan is uw autoband toch versleten en moet de band vervangen worden. De profieldiepte moet gelijk verdeeld zijn over de band. Minimaal 1.6 mm, maar wij adviseren 2 mm. De reden dat uw banden schuin zijn afgesleten kan komen doordat uw bandenspanning te laag of te hoog was.

4. Banden vervangen bij beschadigingen of bulten in de wang
Het kan zijn dat de zijkant van uw autoband beschadigd is, oftewel de wang. Er kunnen happen of bulten ontstaan in de wang van de band. In het laatste geval is het onverantwoord om nog verder te rijden. De kans op een klapband is dan zeer groot. Wanneer er happen/stukjes uit de wang van uw band zijn dan adviseren wij tijdig nieuwe banden aan te schaffen. Door deze beschadigingen kunnen bulten ontstaan en u veiligheid in gevaar brengen. Deze beschadigingen kunnen ontstaan door het raken van stoepranden of andere hoge objecten.

© WUCO AUTO'S
Disclaimer   |   Privacyverklaring   |   Cookiebeleid   |   Webdesign: Vindingrijck

logo-footer logo-footer

BLIJF OP DE HOOGTE:      

AFSPRAAK MAKEN