Kijk eens om u heen. Welke nieuwe auto heeft tegenwoordig geen ledverlichting? Ook thuis, in smartphones en in andere apparaten is dit type verlichting niet meer weg te denken. Led’s bieden namelijk talloze voordelen ten opzichte van andere lampen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Autofabrikanten hebben de ledlamp massaal omarmd omdat deze aanzienlijk efficiënter is dan een conventionele gloei- of halogeenlamp. De energiebesparing bedraagt zelfs 80 tot 90%! Het rendement van een ledlamp bedraagt tegenwoordig ruim 50%. Ofwel, ruim 50% van de energie die wordt verbruikt, wordt omgezet in licht. Een gloeilamp heeft een rendement van slechts 10%. De overige 90% van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte, waarvoor een lamp eigenlijk niet bedoeld is. Een ledlamp wordt helemaal niet warm.

Veel veller en dus beter zichtbaar
Nog een voordeel van het gebruik van ledverlichting in een auto is de lichtopbrengst. Een ledlamp produceert veel meer licht met dezelfde hoeveelheid energie, namelijk 60 tot 100 lumen/watt. Een halogeenlampje komt niet verder dan 20 lumen/watt.
Steeds meer auto’s worden dan ook voorzien van led-dagrijverlichting. Door de krachtige lichtbundel is de auto ook overdag bij fel zonlicht goed zichtbaar.

Langere levensduur
De levensduur van een gemiddelde gloeilamp bedraagt ongeveer 1.000 uur. Een halogeenlamp gaat 3.000 uur mee en spaarlampen en TL-buizen 5.000 tot 10.000 uur. Hoe vaak de lamp wordt aan- en uitgeschakeld, heeft ook invloed op de levensduur. Daarom gaan bij een auto vaak de knipperlichten als eerste kapot.
De gemiddelde levensduur van een ledlamp bedraagt 35.000 tot 50.000 uur en kan dus vijf jaar non stop branden. Sommige fabrikanten van hoge-kwaliteit ledlampen noemen zelfs een levensduur van 100.000 branduren. Dat is ruim elf jaar!
Ook van invloed op de levensduur is de stevigheid. Een ledlamp is een massief product, bevat geen lucht of gas en is daardoor niet gevoelig voor trillingen. Gloei- en halogeenlampen kunnen letterlijk kapot trillen.

Milieuvriendelijker
Een spaarlamp bevat kwik. Dat is giftig en dus is het verplicht om een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. Dat geldt niet voor een ledlamp. Die kan gewoon in de prullenbak.

Alle soorten en maten
Een heel belangrijk onderdeel van een auto is natuurlijk het design. Ledverlichting speelt daarin een grote rol. In tegenstelling tot conventionele lampen zijn ledlampen er werkelijk in alle soorten en maten.
Behalve de lichtintensiteit zijn ook alle kleuren en vormen mogelijk, wat tot prachtige creaties heeft geleid. En door de constante ontwikkeling van ledtechniek wordt de verlichting van een auto alsmaar mooier. Kijk maar naar deze auto.

 

 

Bron: Cleartechnology

© WUCO AUTO'S
Disclaimer   |   Privacyverklaring   |   Cookiebeleid   |   Webdesign: Vindingrijck

logo-footer logo-footer

BLIJF OP DE HOOGTE:      

AFSPRAAK MAKEN